Wednesday, January 12, 2011

Random cerita dapur

So...( directly sambung dari post di bawah) due to my disastrous attempt at making wheat muffins on Friday , aku rase tak puas hati. Aku dah semangat nak makan baked good hasil buatan sendri ni. Tapi malas nak buat muffins lagi sebab aku dah run out of all purpose flour (yang disyaki telah melebihi expiration walaupon expiration date belom sampai lagi), so tinggal biskut. And nak aku bake biskut guna oven kecik memang la menguji kesabaran. Sanggup lagi aku mandikan kucing aku 2 kali. 

Tinggal la shortbread. Jeng, jeng, jeng. So I bake myself two batch on Sunday. First batch adalah hangus sama skali sebab letak temperature over 20C over the recommended dan lama lak tu. Second batch turned out all right, walaupon pada gambar adalah tidak unappetizing, tapi percayalah habis ditelan abang ipar dan anak buah. Alah.. bolehla makan.

It looked crumbly, but it's not.

Outcomenye: boleh buat lagi! Yeay. Cuma kena kurangkan gula sebab aku rase manis sangat. Tapi sebab itu I think the kids suke kut. Sebab manis. Yang husband rekemen suh buat stail yg coklat pulak bile die balik nanti.  

Oh and sepatutnye aku kena potong sebelom masukkan shortbread tu dalam oven tapi lupaa, dah masukkan seminit dua baru ingat. So lepas keluarkan dari oven sementara die masih soft, cepat2 potong.  

Ini jugak membuatkan aku trase macam nak beli oven yang besar so aku boleh buat cookies banyak2, so that aku boleh makan sambil tengok tv dan menjadi lagi bulat. 

Laters.

No comments:

Disqus for Dils Stop