Wednesday, January 30, 2013

Ape tuuuu

Tu la mainan busuk Kurap.  Sejak 2 menjak kena discourage tidur bilik ni die selalu miau2 depan pintu mintak masuk. Kenkadang kesian bagi la kejab.

Sometimes she came bearing gift. Memula ingatkan die bawak mainan die naik untuk main. Tapi mesti letak masuk depan pintu. Bukak pintu je melulu masuk abaikan mainan terus. After dah banyak kali berlaku baru paham die bagi gift a.k.a rasuah la untuk masuk bilik. So she gave me this so she expects me to open the room for her. Sweet sangat montelism kurap ni.

Kenkadang pagi2 I bangun the mainan ade depan pintu. And I found her sleeping kat tangga tepi bilik. Kesian. That usually means she had mewed and I tak dengar ler tu.

Ini adalah antara sebab I berat hati nak ikut husband transfer. Kurap have to go with me too because I think she will be brokenhearted if left with somebody else.

Friday, January 25, 2013

Pft

Whatttt.. they are not impressed at the rates I am solving defects?

Of course. Because they have around 4 5 people doing tests, while I am along responding inane emails, CRs, reading documents (which they dont read and expect me to answer all questing), while solving defects and replicating and taking screenshots.

Pbthhh..

I hate people. I nak jadi housewife la gini!

Thursday, January 24, 2013

Penatttt

Everyday penattt. 

I think I may need to buy FM for Ajis. Can't keep up with pumping and try to pump in the middle of the night still tak cukup. The thing is during office hour I can only pump at 12. Then another session bile otw balik keje. I don't have any time to do much else during office hour woo. Penat. At the very least I got him to only BM for the first 6 mths. Well, Ajis tak sampai 6 bulan la lagi tapi seminggu je lagi. 

Then bile husband balik la macam2 mende rosak, my usb player tadek sound. Astro saiko. Roof leaking. Gollywolly found a way to get out. 

USB player tu takleh buat ape la. Tengok most of series dekat computer, Astro tu kena tepuk bile die buat perangai, roof dah ok. The grill still needed for me to add the wire mesh ke ape tah tu, tak beli lagi. Litterbox kucing pon I cleaned in the middle of the night. Semua mende buat tgh malam la. Huhu. Now I totally get why so many opt to be a housewife. While things may not get much easier, but it must lessen the workload and stress line a bit. 

Kurap tengah pengsan depan mata. So kiut my kitteh ni, all the cats tengah selsema. Kurap bile bersin, bersin hingus hijau ok. Kesiannn. I try to pasang humidifier with vicks, tapi tak working pon. Dah la semua ni jenis payah gile makan ubat. Kenkadang rase nak je jentik sesekor bile taknak makan ubat tu. Geram. Dah la sakit. Degil lak tu. Pastu kite lak cedera. I bought a pill popper tu. tapi cam konpius lak camne nak guna. Sebab selalunye nak kena ade dua tangan bukak mulut kucing, while 2 jari tu pegang pil. Ni mcm kena bukak mulut 1 tangan je. Hurmmmphhh.... 

Ohh I had also change my skin care from Simple to Neutrogena. Had been using Simple since tah bile... tapi sejak 2 menjak dah makin meningkat usia ni... EHEM, I think I may need something milder sebab it make my skin so dry. So now I am using Neutrogena, been using the ageless ape tah Neutrogena but then couldnt find it. It was ok, smell amazing. Now bought another one, sekarang ni ok. Neutrogena ni setakat ni very nice, does not make my skin oily, nor dry and skin rase supple and bouncy. Cuma yang tak best ni is the smell. Bau macam paint. Ade macam hint of soy and some other chemical thingies punye bau. Bole gag. If I was using it masa pregnant memang kena buang. 

Ahh dah habis pumping. Nak tido.   

Thursday, January 17, 2013

5 months sudahh

Wahh... I had been so busy. Ade sekali tu sampai cam bergenang2 air mata sebab stress sangat. Kerja lagi and Ajis being more fussier than possible! Sekarang ni die akan tidur bebetul nyenyak pukul 11.30. And he slept all the way till 6 am for his morning susu. Then bangun lagi around 8 am.

While at night he is a sound sleeper, he is a crybaby the other half of the time. Constantly nak berdukung. Sometimes I let him be and he will be angry and he will be cry shouting. If your baby does the same you probably understand what I mean by cry shouting. Last weekend I lock the room and carry the baby monitor, as I was busy scooping out taik kucing, didnt hear my baby crying, by the time I dengar die dah melalak tahap bunyi macam budak kena dera. Naseb baik I simpan the kunci bilik somewhere around nearby. Sekali terbangun jeeeee. He likes to sleep bawah ketiak mommy. So if he wakes up and no mommy around, memang waterworks plus vocalization laa.

Anyway masihhh tidak berguling. Everyone else is stressing out. Except moi. Haha. Eh banyak la lagi mende dalam my day to day untuk aku stressed out. Paeds cakap ok je. Die memang malas. So let him be la. Kalau dah setahun tu layak la kut aku stress out.

You know I missed my time alone at home. It was me and the kitties. I have all the time in the world. Sekarang my time is only 11 pm until what time I think I should sleep before being fully awaken again at 8 am tomorrow. My maid? Tak payah la. She scooped out the litterbox tapi sebab I am a thorough person, I will do it again every night to make sure the pee got scoop out too. Scooping out pee from a litterbox memerlukan skill ok. You have to know exactly how to korek it and shake it so it wont fall back to the box in a smelly ammonia inducing mess. If I missed out a night mesti esok litterbox tu akan disaster. The kitties wont like it.

Menunggu dengan penuh eksaited untuk makan


Oh and I already start Ajis on solid. He likes it. Intro him to basic rice cereal first. 2 minggu gak la rice cereal. Seminggu sehari sekali dulu, then now baru ade petang makan sekali. Breakfast tak lagi. Lambat sikit la breakfast, maybe when he is 6 months. So now slowly I introduced him to vege and fruit puree.  selang selikan la the vege and fruit. First vege was sweet peas which he likes. Tapi yang siksa adalah mak die duk shell sweet peas tu. Then mak die baru teringat mak die ade maid kenapa tak pergunakan. D'oh. Then I introduce him to sweet apples puree. He likes it. I think after this it is probably sweet potato puree and pear purees. Nak kena beli bekas ice cube kat Giant je. Giant got those instead of a double row, a single row of ice cube punye bekas with cover. I need to buy 2 more so I can store more stuff.

Though I did risau a bit bile die tak berak for 2 days, so I lessen his rice cereal and increase the fruit purees. And bagi di probiotic. The next day die berak. So yeah, lessen the rice cereal and oat cereal once in a while I would think. 

Icky greenish stuffs tu is sweet peas. Surprisingly  sweet and mild and creamy. And I blend it without milk ok. I dont understand why people said baby food is icky. Sodap je. 
I bought the Phillips Avent yang boleh steam and blend tu. Senang tu prepare his food. Setakat ni okla. Memang easy peasy. Bought it at Jusco, ade discount so dapat la RM300++. Cuma drawback nye I think it is quite small la. Ah well.


Gollywolly tengah sibuk check ade ape tak untuk die.

Apart from the starting solids. Well he is starting to get to know his mommy. Crying when I left for work. Sometimes la. Most of the time, he is having the time of his life with his cousins. And walaupon tak reti golek, tapi bile he is on top me he can golek sampai hujang kaki, lepas tu gelak2. 

Penat. Am now pumping because my stok susu is really merundum. Maybe because I am tired and all stressed out from this project. Yeah. Dont get me started on work. Anyway. Later. Banyak je things to update. Ade masa ke tak je now. Hehe. 


Monday, January 07, 2013

Happy ending

Jumpa dah makhluk ni!

Semalam bile bangun rase susah hati sgt la bile tak jumpa die. Risau. Sambil tu dah sibuk nak cari kucing lain. Cewah. Sentap hati Bobby kalau die tahu aku nak pi cari pengganti. Bukan apee.. gollywolly tu kalau tinggal seskor mula la menyanyi satu rumah. Kalau terkunci die dalam bilik sensorang bising ya amat. Kalau ade teman die happy je. Kurap tu bukan peneman ye.

Anywayy.. semalam lepas mandikan2 Ajis nekad la gue mencari Bobby lagi. Hari Ahad kan. Weekdays dah payah dah. So dukung la kenit tu pegi jenjalan area taman perumahan sambil panggil "Bobbyyyy...". Macam2 kucing la yg bertuan dtg menjenguk. Ade tu tengah duk panggil sekor duk nyahut. Tengok2 ade kucing yg rupa cam bobby dalam cage kat luar rumah orang. Wahh.. hati dah happy dah wehhh. Sekali gi dekat sikit kat luar pagar. Lain laa. Die punyer marking grey tu banyak lagj dari Bobby. Dah bersedihan tepi rumah orang tu. Sedih bukan Bobby satu. Satu lagi sedih sebab tengok kucing tu miau sayu jee dari cage ke arah rumah mintak orang buka cage. Kalian kalau bela kucing, tolong la jangan letak kucing dalam cage lelama ok. Kesian taw. Lagi2 cage ke kecik.

Then sedih2 tu continue jalan panggil Bobby lagi. Ajis rilek je. Dah start panas tapi banyak kawasan teduh leh jalan. Ajis tu asalkan berdukung berjalan memang suke je. Tak kisah la bawak ke mana. Mana tak lambat benar nak bergulingnye anak oi.

Jalan depan lagi tetiba nampak Bobby tepi jalan! Wahh.. happy woo. Pantang je dukung budak. Kalau tak dah berlari dah. Bole pulak orang panggil die buat bodo je. So bile dah dekat sikit, aku duk tepuk2 sikit jalan tu. Sebab kalau kat rumah nak panggil die ke kite, selalu duk tepuk2 sofa. Baru die datang miau2. Sibuk la die before ni duk menghidu2 pokok kat depan rumah orang. So panggil die suh jalan tepi so I can lead him back la. Adala jalan tepi dalam 20 30 tapak pastu distracted tengok ape tah die nak gi arah lain pulak. ADHD betul. Last2 angkat die sebelah tangan sambil dukung ajis . Org2 lalu lalang naik motor tgk je pompuan ni duk pegang kucing sebelah budak sebelah.

Bawak die balik dah ade welcoming committee dah. Tapi sebab 2 hari hilang so mesti la ade bergelut dengan kucing memana, betina2 rumah tu duk hissing lepas bau. Dah lap sikit dengan pet wipes baru ok. Bobby ok je. Telinga sedikit robek. Sampai rumah terus cari makan n minum then terbongkang sepanjang hari sampai ke malam. Kesian.

Tak jauh pon jumpa die. Kat jalan belakang rumah. Tapi mungkin gak before this die kat tah memana sebab dah lalu situ 2 3 kali before cari die. Nasib baik jumpa la kan. Tapi rasenye kalau tak jumpa pon Insya Allah die dapat cari jalan. Cuma lambat sikit. Takut kena baham anjing or dilanggar je la in that time.

Saturday, January 05, 2013

Bobby Hilang

Takde mood nak cerita lebih cuma harap die balik la intact and sihat. He had been gone since Friday, pagi. Ni Sat mlm maseh tadek walau dah cari merata.

Disqus for Dils Stop