Tuesday, May 28, 2013

Perihal Bulus

Dah lama tak berbual pasal bulus2 can. Tapi unless kalau die orang sakit ke or ade ape2 spectacular is happening, tadek sangat pon yang lain dari yang lain untuk diceritakan. 

Oh cuma satu yang buat aku angin dengan Bobby 

Jangan ingat muka inesen di atas tu tiada dosa. Die I notice sejak 2 menjak ni, duk spray2 kencing sikit2 kat keliling rumah. Kalaauuu macam Fasha dulu at least kat dinding , atau lantai, sonang je dilap. Ni kat sofa okeeehh.. dengan ade sekali tu kat almari buku, tapi sempat aku lempar  barang sebelom die buat. Haih la. 

Husband asked the vet, tanye tu marking ke. Vet cakap kalau dah neutered tu impossible untuk marking. Hurmph. But he does not pee, more like mark with pee kut. Adoi la kan. Now sekarang I am using the Urine Off to see if he will do it again. Babap bobby ni, memula dulu die buat camtuh, pastu die punye solution die is to let him out once in a while sebab die tension tak boleh keluar rumah, tapi I can't let him out bile weekdays. Maybe die tension sebab Orangina asyik masuk rumah, so I tak kasi sangat Orangina masuk. 

Oh kucing oren ni kan kite panggil Orangina. 

Dengan tak malunye hijack tuan rumah punye Hello Kitty jadikan rete die. 
Orangina ni memula ingatkan betina kan, sekali jantan. Die selalu nak masuk dalam rumah, kadang2 tak larat/sempat nak halang terus die masuk die gi perabiskan makanan kekucing ni. Pas makan berak sekali, berak cair pulak tu. Kan dah bawak die pegi vaccine sebab selalu sangat die masuk and makan kat rumah ni, and memerut dalam litterbox. Jumaat ni I bawak untuk followup lak. 

Memula Gollywolly and die suke2 gak main, but sekarang macam Wolly tak suke dah Orangina ni. Selalu kena belasah. So Orangina ni selalu ikut gi rumah my sister which have another male kitten there. Kitten ni dah besar gak la. More like teen cat. So sekarang Orangina and Asad ( that is my sister cat), macam best friend. Whenever Orangina datang, Asad will come out happily to play kejar-kejar and wrestle each other to the ground. So oklah ade geng. Kalu tak Asad tu rupa depress je . 

Over sangat ayu gamba ni. Lempang sikit kang. 
Kurap ni nampak sungguh la macam kucing yang feminin dan ayu. Tapi gangster ok. If I let her out in the weekend, kadang2 die akan pergi to my sister house 2 house down tu. Kurap and I kan used to live there, so to her macam second home la gak. So sekarang die emo je, datang2 ade kucing jantan ni bermaharajalela. Yang Asad pulak stress, agaknye pikir kenapa la kucing gemok ni sesuka hati je masuk rumah die and lempang die kan. Haha. Teruk taw Kurap ni. Masuk2 rumah my kakak, she will go in bau2 sikit, then terus cari Asad untuk dibelasah. Troma la kucing tu. Weekend je nanti die duk ketar2 dalam bilik maid tanak keluar kenkadang. Tak jantan tulll. 


Gollywolly ni tadek masalah sangat, cuma sekarang die pon suke ikut me and Ajis pergi rumah kakak. She wants to play with Asad too, cuma Asad agaknye troma kena belasah dengan Kurap, tanak geng dengan Wolly ni. Tapi die manja la, and she likes to selet2 her wet nose to kat kaki orang menyebabkan orang duk jerit "geli tahu taaakkkk... jangan laa"

Oh and I rase Bobby tension sebab kucing2 stray kenkadang datang depan rumah nak makan kan, so I let them be. Bobby rase tercabar kut, eleehhhh Bobby. Satu rumah ni ko punye, banyak naw songeh nak lepaskan geram kat sofa pulak kan. Jentik hidung tu. One of the cats that keep on coming is this one. 

Gollywolly tengok je


I panggil die Oliver Twist sebab selalu tunggud depan gate mintak makanan. Memula tetiap malam datang mintak makan. Tadek collar, badan berbau, fur kasar, then baru2 ni datang balik, tetap jugak mintak makan, ade collar dan fur dah lawa. Lagi sikit aku dah nak letak die for adoption kan, pantang je orang tu tak jadi. 

Actually not too sure if sebelom ni ade owner ke tak, tapi aku assume je stray tengok keadaan and kurus wehhh. Kalau die ade owner pon, owner die macam bagi makan tak cukup. Hurmph. 




Ni baru siang dapat tangkap gamba die sekali, tengok la kan. Nampak macam tak terurus. And nampak kurus. Makan selalu habis lak tu Pro Diet aku. Hish. Nak aje selitkan note kat collar kucing tu suruh die jaga leklok atau aku bagi orang. Tapi nanti kang die kurung tak bagi makanan lagi haru la plak. So how now brown cow. 


Friday, May 17, 2013

Setelah sekian lama, goodbye DiGi

I had been a loyal customer of DiGi from 2000 /2001. I can't remember. Back in those days, phone are gile expensive and beli line sama jugak cekik darahnye. My first phone the banana nokia was actually given by my then bf. He got sick of calling me through my friends and bought me a phone because I told him I don't think so I need a phone. Hahaha. Sekarang dah phone addicted kan. I cerita to my husband that and he just looked glum ( as his usual looks when I told him of my ex bfs which is honestly I don't tell much laaa .. considering my ex bfs... ) . 

Anyway the then bf gave me the phone but told me I need to get my own line. Pffttt. Well, I remembered then Maxis you need to pay more than RM200 to get the prepaid. Almost RM300 kut, and DiGi was RM159. I went with the cheaper one. Why not other telco at the time? At that time, UTP masih diconsider as kawasan jin tendang, and Maxis, you can get almost full bar there, but for DiGi if you prop your handphone right at the katil or cabinet tepi katil in the hostel, you can get 1 or 2 bar of line. Haha. Boleh la tu. 

Fuh I remember that time when sms was RM0.20 sen a piece and we were very concerned on how much a minute cost per call. Sekarang guna whatsapp je kan. Sape je lagi still using SMS ni. Then bile nak bergayut semua yang line DiGi ni, selalu kena keluar bilik to get a clear line. Come to think of it, that is what is currently happening to those using DiGi in Bukit Antarabangsa kut sekarang in 2013. Dalam bilik tingkat atas je dapat line. Selain tu, no call zone unless you keluar rumah. Setiap kali I nak call orang I kena to be in my room or go outside. And I had been living with that for years. Calling them to complain or help? Tadek guna ok, they will blame the phone, saying it is the phone fault when in fact we had tukar more than 5 phones with same result. Ye la kan, orang call center ni they have a certain dialogue. These are mostly not real support person, they are just there to placate the customer with placebo in term of dialogue. 

Husband gotten annoyed of never being able to call me, so he said let's tukar la. So we tukar to Maxis. Warily. We had heard numerous horror stories of Maxis where they are rampantly overcharging their customers macam customers die orang ni berak duit. I know those who had been overcharged near RM20k.  So of course we are very concerned but I know of people who say they never have those issues and praised Maxis to the sky, ( okay tipu, cuma cakap Maxis is good la). So we are hoping to be the latter. 

So, goodbye DiGi. It had been more than 10 years. Many a sleepless night had been have because of your service. And to be honest, I hardly felt the difference pon bile tukar, cuma every few days duk check data usage. Mestiiiiii. 

Tuesday, May 14, 2013

1st Mother's Day as Mom

.. which amount to nothing sebab cam biasa je hari tu. Ooo. I did cook pho that Sunday. It does not fail spectacularly, so that is a big win. Haha. I kinda overdid the fish sauce a bit, and lessen the cooking time from 2 hour to an hour and a half. My brother in law helpfully gave his critic , haha, saying maybe the cooking time should not be lessen. Well then... maybe another time I will attempt again the pho, 

Tapi siang tu, I brought little Ajis to the swimming pool at the clubhouse. My sister punye clubhouse la. I punye clubhouse probably is the sungai/longkang besar depan rumah itu. 


I tak turun pool sebab I don't have the appropriate apparel, so husband la yang played with him in the water. And he loves it. The way he moves in the water macam kalau lepaskan dah boleh kuak2 macam katak. Haha. But we did that once, with him wearing pelampung di lengan, dan die tenggelam sikit and cry. Wahaha. Nak advanced sangat parents Ajis ni



But he does not love it as much when being put in this position (as shown below) in the water. Muka cuhakkk.


Then afterwards we put in dalam.. boyar.. or you people called it pelampung for baby/toddlers. Suke weh, kaki die eksaited je kuak2, die tepuk2 boyar tu. Die rasa macam die dalam walker kut. Lagi2 ada abang2 cousin die tu push him around in there.


Basically Ajis had a blast. Balik je terus nak pengsan membuta. Haha. He slept for around 3 hours tengahhari tu, which is untuk anak aku tu adalah sangat marvelous la.

So maybe we can make it an almost weekly thing for him since he enjoyed it so much. Better pon, as dah beli baju mandi pon untuk die tu. Hehehe.

Mak die pon nak join gak. I don't know how to swim, so my sister ajak I gi kelas swimming as they have classes. Tempting kan. Tadekle keje tetiap minggu nak gi Ikea/KLCC/Wangsa Walk melebarkan badan je kan. Tengok la guano.


Tuesday, May 07, 2013

Ape lagi mahu

Honestly. The newspaper dekat country ni macam tadek conscience kan. Rase macam nak carik2 editor yang approve all these headlines today. I am not sure what they are trying to gain but they are treading in dangerous water. 

That being said, I am gonna say this, schools should not be segregated according to race. While any races can enter the vernacular school, but the channel is left wide open for segregation. Then nak pelik kenapa racism berlaku. I don't understand the need of vernacular school. If they really want it, then make it like sekolah agama la. An optional school, after you had attended a 1Malaysia school that is attended by all races equally. Bebudak johor boleh je juggle 2 school hari-hari, so ok what. Semua happy. But no... these people want to make education as their political agenda, then nak pelik why we have a long way to go as 1 Malaysia. 

Wow is this my most serious post in a while kan. Tee hee

Ok this topic is kinda reprehensible, so I am gonna stop here. Also I sangat mengantuk. Also jari ai sakit nak taip banyak2. I slept on my finger (that sounds weirdd), but it happens and now the finger is all kind of cramps and achey. 

Oh ye. Husband is back for a while for a meeting. So hurray! Dengan itu I nak pujuk die pegi Pavilion sebab I nak squid ink pasta weekend ni. 


Ending this post with this picture. Sekarang ni Bobby suke pulak ngendeng2 kat Ajis. Pantang la pintu bilik tu bukak mesti nak masuk nak join jadi baby sekali.


Disqus for Dils Stop