Thursday, November 01, 2012

Gollywolly got spayed and other things (pemalas gile punye tajuk)

Gollywolly is now around 7 months and as the vet reminded us when we went to her last vaccination time puasa dulu, to bring her around to be spayed. 

Aku lemah sikit nak bawak sebab nak kena kurung die ni and perhati sikit, tapi last week pikir2 alang2 I got a week holiday, I might as well got it done. 


Walaupon kepala berkon, tapi tetap nakal.

di depan ade wolly, di dalam buai ade Ajis

Kemudian gigih aku keliling area Keramat, Wangsa Maju and Bukit Antarabangsa cari kon yang comel sikit. My maid pegi hilangkan the existing kon yang Kurap dulu pakai ( hanginnnn ). Last2 jumpa at Pet Save at Jusco AU2 tu. 

So pakaikan yang ni. I like this kon because senang nak bukak and bersihkan kon tu. Macam first night tu, pagi besok tu bukak cage tengok Wolly muntah keliling cage, habis kon die kotor. Kesian die. Tak ke senang aku nak cabut dan bersihkan and it is just velcro. 

Kenkadang I will clean the kon and give Wolly sometimes to jilat2 bulu die. Die kan pembersih amat, so memang die rimas la tak dapat jilat bulu. Tapi kena perhati la sebab tak sampai 5 mins die sibuk nak membuka bandage perut die nak jilat situ pulak. 

Masa nak pickup si Wolly alang-alang I brought along the tubby Bobby sebab perasan bulu die macam capuk2 bald sana sini. Banyak penyakit kan Bobby ni. 


Dekat vet tengok tadek ape pon tapi ade kesan cakar kucing kat bald spot die, tak tahu la sape mencakarnye. Kat tempat kena cakar kucing tu ade pulak bacteria infection sebab tu bulu tak tumbuh. Bagila a course of antibiotic and antiseptic shampoo. 

Aku gigih la bz bz tak cukup makan ni gi mandikan Bobby, and alang2 tu mandikan sekali Kurap. Sebab kucing2 I ni penakut tahap gile babas pada hair dryer, lepas dikeringkan dengan towel, I letak the cats outside tengah2 panas tu dalam 15 - 30 mins. Ingatkan cukup la tu, tapi Bobby ni kan saje cari penyakit,  sekarang die selsema pulakkk. Bersin-bersin, bunyi macam orang semput. Hish la kan. Ni aku bagi jugak antibiotic tu, which is aku rase sama je kalau aku pergi vet die akan bagi antibiotic jugak bile kucing aku ni selsema. Tengok end of this week, dah selesai ke tak selsema die. 

Bobby2. Kurang immunity badan sungguh. Tapi badan boleh tahan. Bile bawak carrier kiri Bobby, kanan Gollywolly... terasa berat dan sakit sungguh tangan kiri aku bawak Bobby ni. Rupanye berat 4.4 kg kau. Nampak je kecik. Tapi tengok je la gamba kat atas kebuncitan die tu kan. Gollywolly ni nampak je besa, tapi bole je nak lambung2 guna 1 tangan. Fluffy je lebih,

So semua jadikla macam kakak Kurap yang montel dan sihat sentiasa. Kecuali penyakit pelik2 seperti telinga bernanah sebab gusti dengan kucing liar, jarang nak tengok Kurap ni demam or selsema. Aminnn. Jangan pulak aku puji2 ni die selsema pulak. 

Kakak Gollywolly, Kakak Kurap semua sedia menjadi tilam pelindung di bawah buai Ajis. 
Kucing-kucing aku ni dari zaman anak sedara aku lagi , I perasan yang they like to tidur bawah buai. Lagi2 buai tu duduk tepi sliding door , memang suke betul la lepak situ. Lepak je aku ok lagi. Ni main kejar2 area situ la. Ok. Fine. Boleh lagi. Gollywolly pulak kalau boring pegi main buai tu. Die letak paw die kat jaring2 situ stopkan buai tu. Angin aku.  

Anak aku ni pulak kalau berbuai tak boleh stop. Nanti dengar meronta-ronta dalam tu disusuli bunyi Ekkk Ekkkk, kemudian vokal terus nyaring. Dahlah nak tidurkan baby Ajis ni lama amat. Fuhh, fuhh nak aje aku rotan kakak2 nakal ni. Bobby je baik suke tidur belakang dapur. Kesian, macam kucing terbuang pon ye gak. Kucing2 betina ni (esp ko tengok Kurap nak berbantal bagai tu) mesti nak tidur tempat2 empuk, Bobby gi tidur atas tiles je kat dapur. 

Gollywolly ni memang mengugat kesabaran, tak cerita lagi.. aku kalau pam susu kat rumah, tetiba die ade kat tepi nak mintak diusap, nak hidu2 badan aku. Pelik dengar bunyi pump kut. Tapi time pump jeee die nak bermanja, kalau time lain tadek pulak nak dekat. Tension gueehhh. 

Anyway... itu sahaja update kucing. Nanti aku update pasal Ajis pulak. Cewah. Macam orang tertunggu sangat. 

Ciao bella. 

4 comments:

Kak Aidah said...

Wahh..kon itu sangat cute lah. Akak ada satu tapi plain kaler only. Memang senang nak adjust sebab velcro je. Next week turn akak pulak jaga Minah dalam pantang sebab dah buat appointment nak spay jugak tu.
Kiutlah kakak2 tu jagakan adik Ajis yang tidur dalam buai. Sangat bertanggungjawab. Kalau boleh train buaikan Ajis kan bagus. Hehehe.

dils said...

saya selalu jumpa yg bunga2 tu je. tapi kat kedai pet save tu, saya tgk ade pelbagai corak, tapi amik yg bunga2 tu sebab dah biasa, yg luar biasa kan leceh pulak kalau tak berkenan di hati nanti. Hehe.


Kakak Kurap je boleh diharap. Kakak Gollywolly tuuu suka kacau adik tidur. Tapi die macam suke Ajis, Gollywolly ni. Suke datang kat ajis mintak diusap. Hehehe.. tataw lagi agaknye baby ni tak reti lagii usap die

Izzy said...

Alahai kesian Bobby. Dah la antibodi tak kuat (macam Hime, selsema berkurun), lepas tu tidur pulak kat dapur. Kesiannya.. bebetul pandai bawak diri. Nasib baik debab. AKu pun selalu kesian kalau kucing aku (esp Aoi), suka tidur kat dapur. Padahal dapur tu ada je kerusi, tv apa benda semua ada.. Tapinya aku rasa sedih kalau diorang tidur kat dapur. Angkutttttt la bawak masuk bilik. Hahaha. Lepas tu kena marah sebab kacau dia tidur. Cis. Tatau ke niat aku ni baik? Hahaha

dils said...

Tu la. Kadang2 aku angkut die tidur atas sofa. Especially malam. Sejuk kuttt. Mana tak selsema tak baik. Tapi die ade spot baru die. Die suke tidur atas almari dapur. Spot lama Fasha. :) . Gollywolly pulak tidur atas rak buku kat ruang tamu. Kurap je mahu tidur atas sofa.



Wah2. Aoi ni walaupon lagak diva tapiiii berjiwa gadis kekampungan. My place is in the kitchen. Hehe

Disqus for Dils Stop