Thursday, August 22, 2013

Update raya gaya malas dan lambat

Malas kuttt.. 

Raya kat Sarawak ni... my MIL ni jenis semangat waja beraya. Dari rumah ke rumah.. memang banyak la rumah menyinggah. Kat sana tu pukul 11.30 malam orang datang rumah tu.... NORMAL ok. Hahaha. Ade berbual with one of sedara mara orang Semenanjung yang baru je kahwin dengan orang Sarawak, die macam penat je and die cakap kenapa lewat sangat. So explain kat die memang die orang macam tu. Aku tak sure la if semua orang Sarawak memang camtu, tapi family husband and orang2 kampung die, memang camtuh. Kite ni.... go with the flow je la. 

Tapi jangan buat kat Semenanjung oiii. Aku buat pekak je kalau orang bagi salam kul 11.30 malam. ( kalau dah orang tua tu takleh buat ape kuttt).

So memang penat la beraya. Sampai sakit. Tidur pulak kat kampung tengah ruang tamu, fuh... habis la selsema mak dan anak. Bapak rilek sebab bapak memang orang situ.

Our itinerary there is Bintulu - Balingian - Bintulu - Miri . Sekali sekala. Quite fun and tiring with baby in tow.  Ajis seronok sebab banyak kazen. Meh tepek gamba. 

Ini gamba selfie bersama baby. Mak dah ready, anak dah ready tapi die kaver muka I. Haha. Anyway, ade la yang muka tak dikaver, tapi I don't like the pic, so kensel tunjuk sini.


Kazen mazen yang kecik2. Ade lagi besar2. Macam nursery pon ade tengok. Yang kanan tu tengah golek bantal, comel gile rase nak picit2 jee. 


Ini husband tangkap riang riang kat die and terus die eksaited nak picit2. Tak takut langsung. Mungkin ingatkan mainan kut. Bagus gak sekali sekala balik kampung ni. Mak die tak pernah tengok pon mende alah tu. 

Then after landed in KL, besok tu balik JB pulak. Memula memang tak plan balik sebab penat. But then mak decide nak buat potong jambul my newest niece, and no other daughters cuti, I balik la. 

Best gak la kan the majlis. My brother, the father of the newest addition tu bersemangat bake cupcakes for doorgifts and buat trifle. Tapi gamba niece baru and the majlis potong jambul tadek dalam phone so I didn't put it here.

 Got another majlis going on also, my cousing getting engaged. I took this pic then. 



Hantaran 5 je, balas 7. Kek tu hadiah I bagi for family tunang. Kek lapis Sarawak from MIL. MIL memang bagi banyak kek lapis ni. Rugi kalau tak bagi orang. 



Gamba majlis pon tadek since I sat outside with Ajis so he wouldn't interrupt the discussion ongoing inside. Inilah nasib jadi mak orang sudahh. Orang semua keluar barulah kami masuk ambik angin aircond. Tengok tu die berjalan sambil pegang duit raya. Sakan dah berjalan sekarang. Ke sana ke sini je. 

Ok. Sekian update buat kenangan. 

2 comments:

Lisalisut said...

I xigt psl raya smpi mlm tu sbb ms i stay in sibu 2yrs kecik lg. raya siang jela hehe. Tp kitorg bloated asik mkn kek lapis n air gas. Mewah2 btl mknn raya org srawak. Hehe. Smpi mak i ckp stop mkn kek lapis nt skt perut lol.. Rsnya dh 17thn i tgglkan srwk huhu..

dils said...

Mungkin just for the family. Tapi most of the house we came at 10.30pm or 11.30 pm.. hardly bat an eyelash. Hahaha.

Disqus for Dils Stop