Monday, August 19, 2013

Eh eh

Last Thursday I was still on holiday. So we went to G.E Mall for lunch dengan Ajis. While husband settle his work stuffs at the office, I went around for a walk with little Ajis. (Gile penat handle sensorang tanpa stroller). 

Anyway. Tengah duk pimpin tangan Ajis sambil die eksaited dan becok2 mulut berjalan bertembung with this makcik who is sitting down at one of the bench. She looked at my kid and asked 

" Baru dapat kaki ke? Berapa bulan?"

I smiled and said "Baru masuk setahun ni" 

Boleh makcik tu macam make a face, juihkan bibir die and said.. "Setahun? Lambatnye jalan... selalunye budak 8 bulan dah berjalan ni. Setahun ni dah lambatt...." 

Ade lagi kut die ngomel2 lebih tapi tak dengar sebab aku senyum nipiss sahaja and continue pimpin Ajis sambil guide die jalan laju-laju sikit out of hearing of the makcik. 

Emo betul kau makcik, anak gueh lambat jalan. Cucu makcik aje la yang bagus..

*ini post mode terasa. tetiba kena child bash dgn total stranger mana taknyee*

6 comments:

frH said...

dila, kau dah stat kene belajar jadik pekak mulai skrg .. especially on strangers .. mmg kadang2 kecik hati tapi nak tampa mulut diorang xboleh kan so pekakkan jek laa telinga .. so achivement bila dah jadik mak ialah telinga kau lebih pekak hahaha ..


aku pon selalu kena .. "ehh anak kau ni hyperactive" nak ajew aku tampo sbb adakah kau tau maksud hyperactive tu?? cakap lasak sudehhhh .. the worst aku pernah kena "anak kau ni lambat cakap, kau xbawak pegi speech therapist ke?" mmg menyirap nak mampos dlm hati aku tapi sebab bini kepada kawan wan yg ckp aku saba jek laaa .. kalau kawan aku sendiri mmg aku jentik dagu dia .. masuk dlm kete mmg kawkaw aku bising kat wan .. so .. itulah antara cth .. get used to be a pekak mom wokeh!

lisalisut07 said...

ya allah. kalau dgn org yg kite knl pn i bole sentap inikan pulak strangers. ko pehal mkcik. geram pulak i hahah

nai dawawm said...

ala org mmg mcm tu.jgn risau anak kakak aku yg baya ajis tak reti jln lg.

anak kakak aku yg no 3 tu lagi la.demam g jumpa doktor.doktor leh ckp dia austism. pdhal budak tu la paling aktif becok bagai.kakak aku da cuak tnya adik aku, adik aku marah gile mcmana doktor tu leh bt kesimpulan mcm tu.huh

dils said...

amboii.. over tul doctor tu bole pepandai diagnose sendiri autism. Huhu. Aku tak risau pon ajis tu lambat jalan. Bagi aku ok la tu.

dils said...

Hahha.. Kalau macam family2 biasa, tu makcik sedara, nenek sedara, tu biasa la. At least dah boleh prepare diri, ni tetiba kena dengan strangers kan. Macam... *pangg*. Hahaha. Memang betul la kut. Kena biasakan diri.

dils said...

Haa tu la. Aku dah macam try jugak la.. especially amongts family and extended family tu. Tapi tetiba kena judge dengan stranger tu agak something new. Tapi tu la kan... bile kena tetiba tu macam whattt.


Sesuke hati je nak label budak hyperactive. Hahah. Ni mesti Fina spidergirl ni kena ..LOL. Fina tu lasak je. Ikut parents.

Disqus for Dils Stop