Wednesday, July 18, 2012

Telinga yang kembali berkurap

Orang selalu tanye kenapa bagi nama Kurap kat kucing I yang cantik jelita bak diva ni.

Pwetty as a pictahh!

Nampak macam queenly sungguh kat situ kan. 

Well, I took the below pic from my tumblr, kalau dig through dalam2 belog ni adalah gamba die masa memula datang terketar2 depan rumah mengemis. Kesian sangat. But this pic below I think I took around a week after she came into our life. 



Tengok la telinga die tu. Tu baru lepas kena sental dek husband dulu. Dulu pagi before gi keje, husband will sental her telinga yang penuh hitam berkerak tu, balik keje kembali hitam dah. She got really bad ear mites then. Jalan-jalan sikit sekitar rumah, berguguran kerak telinga tu jatuh sana sini okeh. Haha. 

At the time, I kena berpantang lepas miscarriage so, walaupon kena persuade dek mak suh buang her, I was a bit sentimental so I was adamant to let her stay at the house. Nasib baik ade husband yang suke kucing dan tak geli macam aiii. Aku ni suke kucing, tapi geli sikit nak handle2 mende camtuh. Haha. Anyway she got better after some very effective medication from the vet, dan membesar dengan jayanye seperti gambar di atas. 

Anyway... melalut ke sejarah Kurap pulak. Anyway, on Saturday kut, after she came back gallivanting around the neighbourhood, aku perasan la her telinga macam luka sikit ade kesan kena gigit or scratches. She sometimes came back like this, so I let her be. 

Semalam bile I pet her, I noticed the luka gotten worse, bengkak and I can smell the blood and nanah. 

So tungkus lumus la husband and I membersihkan the luka and nanah. At first duduk diam je, but then husband picit2 nanah tu kasik keluar semua, menjeritt la die. The 2 kittens pon sibuk duk usha dekat2 sampai jatuhkan the air basuhan. Busybody kan. Nak tengok diva kena torture sakit. A bit kesian la, sebab kite sendiri pon sakit bile basuh luka yang infected, apatah lagi kucing. I think it gotten worse because she scratched it alot. So pakaikan laaa ecollar Bobby tu. Nasib baik tak buang lagi. 

Husband suruh I tengok luka die, say macam dah berlubang telinga die. I duk "tamawwwww" . Aku dah kata aku geli mende2 tu. I just wipe the blood and pus off and hold her masa husband duk thoroughly clean her, tak tengok betul2. Aku memang geli laaa. 

Depress kena pakai kon. Have to laa luv, or ada nanti tadek telinga terus kang. 
So pagi ni bawak la ke vet. Husband la bawak, wife die berbaringan tengok 2 ekor anak kucing berlari2 macam saiko dari hujung ke hujung. Husband duk tease I tanye kalau vet nak potong telinga Kurap tu, I kasik ke tak. I jeling je, ade keeee vet nak potong . Hahaha. 

Anyway, itu la die. Telinga dah kembali kurap dahhhh. Sesuwai kembali dengan nama asal. Actually takla berkurap, but bernanah. Better lagi bagi nama Kurap dari Nanah kutttt. Gile tak selera nak panggil. 

Total damage at the vet adalah RM100++ lebih ok. Vet pon cam geleng kepala cakap die ni banyak hal. Bontot rabak laa. Masa bontot rabak die tu dulu RM400++ ok. Ai pengsan laaa vet bills ni. Ubat ade 4 jenis okehh. 2 tablet, 2 krim. Aku demam minggu lepas pon dapat 3 jenis ubat je. Siap la bersilat nak bagi makan ubat kat diva ni. She is the one yang paling susah sumbat pills among all the cats yang I ade. 

Partly my fault for letting her out, walaupon seminggu sekali, tapi Kurap ni tak reti limit diri. Bobby and GollyWolly main depan rumah je. Bile panggil menceceh masuk. Kurap ni mmg tak makan saman and suke mengejar kucing2 stray belakang rumah. Selaluuu la panggil die balik die buat dek je. Tapi sometimes I tak sampai hati kurung selalu sebab she always looks so joyful bile dapat keluar and selalu la duk miau2 depan pintu mintak keluar. Tapi kang lepas ni, siap la kauu.. ada dapat keluar dengan leash je. 

Nak cerita pasal pregnancy. Tapi esok2 la. Dah penat pulak menaip. 

4 comments:

♥ Izzy ♥ said...

Macam Queen Elizabeth duduk atas tilam tepi tingkap sambil disuluh lampu. Kemain yerrr.. hahaha..

Weii tak sangka Aoi dgn Kurap banyak persamaan. Aoi pun banyak jugak merabakkan poket husband i. Dia paling banyak masalah dari baby. Doc kata dia ni hyper sensitive. Sensitive dgn semua benda. Tu yg if cedera sikit je aku dah menggelupur bwk pegi klenek. Dah la gamat2 or rawatan tradisional tak berkesan utk dia. Nak vet jugak. Sabo je la.

Btw kenapa bontot dia rabak dulu? 

Kak Aidah said...

Samalah kes dgn si minah kaktus ni. Kurap ni mmg paling bapak degil punya penyakit, susah nak hilang kan. Paling berchenta nak letak ubat dan bagi makan ubat. Akak ni siap pakai oven mitts tu. Lepas tu kasik bedung macam baby, baru selamat tangan dari kena autograph. Sekarang ni dah elok kurap tapi ear mites pulak datang summer holiday kat telinga dia tu. Bills, tak yah cakaplah. Nak terbuntang mata menengoknya. Manusia punya bills pun tak macam ni.
Semoga si Queen Elizabeth tu cepat sembuh ya.

dils said...

Jarang letak gamat kat kucing, after letak kat sekor kucing dulu and makin teruk. So macam serik nak letak lagi huhu. Saje je nak high maintenance kan. 

Actually anal gland die koyak. Kenkadang mmg berlaku kat kucing. Tapi yg Kurap ni dulu, lepas balik dari mana tah, (kes keluar lagi la tu), then balik perasan die macam bagi extra attention area bontot die tu. Asyik2 jilat situ je. Tengok2 ade lobang. Golii edennn...

dils said...

Haih tu dulu ade husband la rajin duk menyental ear mites and kurap die. Memang sabar la die. Nasib baik kali ni pon telinga die sakit, husband dah ade kat rumah. 

Ear mites ni lagi leceh lagi. Tapi masa tu vet bagi ubat tu, 3 hari je terus hilang. Memang vet situ je la pegi pastuh. Haha. Pets ni punye bills, perghhh. Tu orang cakap besar responsibility bela pets ni. Kalau tak jaga sebaik mungkin, rase macam bersalah pulak. 

Saya pon harap moga2 cepat sembuh. Kesian die berbau nanah. Busuk. Kena ban tidur luar bilik. 

Disqus for Dils Stop