Wednesday, June 19, 2013

Alkisah malang


Tu MyVi busuk aku. Kena aniaya dek orang. 

It goes like this, last week on Thursday ( malam jumaat nii), on the way back from office to home cermin kena pecah dek peragut. 

Jalan nak masuk Ukay Perdana at MRR2 tu kan selalu jem amat, so at 8 pm, memang still banyak kereta lagi lining up at the traffic light tunggu for the light to go green. Aku pon antara kereta2 tu la, dan with radio on and tengah kunyah2 Mochi mahal sedap gilos sebagai buka pose, and air Gong Cha. Ye tu semua korang kena tahu walaupon tak penting. Sebab peragut tu jugak telah kill my appetite untuk buka pose. 

So while tengah minum air tu, tetiba dengar bunyi 'kraaaakkk'. Sumpah bunyi camtuh. Aku pandang passenger side, tengok cermin aku cracked. Tepi kereta aku ade motor. Orang atas motor tu tengah pandang aku. Pastu 'kraaaakkkk' lagi. Rupanye orang belakang motor tu tengah cuba pecahkan cermin ai T_T . Bila kali kedua die try tu baru aku sedar... "shitttt die orang nak amik beg aku." The thing is ade 2 beg kat tepi. Satu beg susu, which is on the floor of the passenger dan satu beg kosong yg tiada isi sebab semua isi i dah masukkan dalam beg pam susu . So die orang ingatkan beg kosong tu la kut ade rete untuk diambil. 

And my action next kinda surprised me. I jerit2 dalam kereta sambil tampar2 cermin kereta sendiri dan alih beg kosong tu kat riba aku. Orang atas motor kat depan tu dah gelabah. Agaknye pikir. Perempuan ni kenapa. Dah la cermin tu nak pecah ko nak tepuk lagi cermin tu. I agak hysterical time tu campo marah. Hahha. Then aku pikir balik tadek point aku tampar cermin. So aku tekan hon 2 3 kali. During that time, die orang try lagi pecah kan cermin 2 kali lagi. Ade lobang sikit tapi still susah die orang nak ambik beg. Bile aku dah tekan hon tu orang atas motor tu lagi gabra dan terus pecut. Gahh! Hanginnye ingat balik. Bile die dah pecut baru aku maca sedikit lega, dan try tengok boleh ke tak nampak nombor plat. Haram tadek. Kosong gelap je nampak. 

After that baru aku sedar I telah melanggar kereta Viva depan I. Probably masa gabra tu aku tertekan minyak and kena kereta depan. Lagi i pon i bukan jenis angkat handbrake masa traffic light. Orang dalam Viva tu keluar angin je. Tanye kenapa langgar die. I terangkan what had just happened and kereta belakang I pon datang nearer to explain what had just happened to the Viva. Orang at Viva tu baru la paham and sympathize. Aku pon tak boleh nak cakap ape. Sebab ape pon ko langgar die, still ko salah sebab ko langgar dari belakang. Muehehe. Naseb malang ni. 

Next step was to report to the police. Orang Viva ni tolong I buat report sama. Ingatkan die nak report pasal accident, but it turned out, he does not mind it and just teman I je buat report sebab he knows how it goes sebab rumah die pon baru kena pecah. Banyak nawww jenayah Malaysia ni. 

So memula I report to the police on duty, bla bla bla.. explain explained... then redo the whole thing again at the Forensic, ke bahagian Jenayah pula. Walau pon berpuasa tapi tak ingat lapar dah time tu. Stress and terkejut. Naseb baik dah makan mochi 3 biji. So explain to him and described the motorist looks like and all. Rupanye tempat tu memang prime spot la nak kena peragut. And of course mende camni kena bile kite tak aware sekeliling and I pon tak aware sibuk naw nak makan and tengok phone. You know next time this happened I will try to remember to snap the peragut gambar sebab I can see his face as clear as day. Also, police yang amik statement I tu handsome la. Hahahaha. Sempat. Mesti sempat sebab kite kena cari silver lining bile malang datang bergolek. Bile polis dah amik statement and amik gambar then I can go home. 

The next day I just tuka cermin and now nak cari kedai to tint again the window for security tint. And ladies, if you havent put security tint in, I suggest you do. I think it will take more than 4 or 5 try for the peragut to successfully pecahkan the cermin and in that time you can do what I did which is make some noise, or bantai peragut tu guna crowbar ( ini adalah angan-angan). In my case they didn't manage to take anything, but still with terlanggar kereta depan and pecah cermin kereta and nak beli tint baru, it is still a hefty loss. 


  • I guess my advice is, don't leave any kind of bag at the seat, plastic/paper bag included. 
  • If you are like me where a bag is necessary to have in the car and on the floor of the passenger, try to obstruct the view of the bag by putting something else on it. Macam yang sunscreen tu ke. 
  • Go for security tint. 
  • Be aware ( which I was not) when you are stopping. 
  • I am putting my camera mode on next time. 



9 comments:

dils said...

Tak sure la pulak if kereta belakang ade buat ape2. Die ade cakap die nampak je la. Tapi stakat tu je la. Yang kereta depan kate die tak perasan, kalau die perasan die dah langgar die cakap. Bahaya gak kan sebab semua orang dah biasa tengok hal sendiri je, tak perasan keliling.


Ade gak pikir camtuh, die cari ke or if perasan kereta ni kat rumahh ni die aim, tapi harap2 die malas layan je la. Dan kena tangkap cepat or mati katak kat tengah jalan!


Thanks Lisa.

ryxma said...

uihhh...seramnyer dengar cite ko ni dils...gile ahh sebab ko alami sendri. yang peliknyer bolehlak peragut tu try 4-5 kali without anyone kat sekeliling u perasan except u urself?? kene tint security la gini klu nak masuk KL especially...

nai dawawm said...

weh..polis skrg mmg handsome2 meh..kt melaka pon polis dia handsome

nai dawawm said...

biasa mmg ko takkan nampak nk plat motor.biasa dia tutup ngan plastik itam atau sebagainya. ms stesen kakak aku kena dulu pon plat number ditutup.

dils said...

orang belakang kete aku perasan tapi tak tahu la die hon jugak ke tak. Tapi aku pelik ni motor2 ni. Aku rase banyak je motor2 lain selalu lalu situ. Buat dek je.

dils said...

Tu la. Aku rase die orang kover no plat tu dengan mende hitam. Sebab gelap je.


Handsome wehhh.. aku cam masuk2 bilik Jenayah tu.. ehh handsomenyeee. Hahahha.

dils said...

hehe. itu la kan. orang tanye kenapa tak letak kat carboot, tapi banyak advise suruh masuk kete cecepat dalam carpark. Camne tu kan. Senang kate susah la jadi perempuan ni. Selalu kena target as mangsa jenayah :(

dils said...

nak kena turun naik segala jabatan kerajaan tu melecehkan. Nak tuka cermin pon dah leceh dah untuk aku. Kadang2 dont know what they are thinking la these peragut. Tak ramai orang simpan duit banyak2 pon dalam dompet kan.


Mintak2 eksiden jatuh motor, kena potong tangan kaki, baru taw susah senang hidup.

frH said...

homaigoddd dila .. aku xtau nak sedih ke nak gelak baca cite kau ni .. haha .. anyway alhamdulillah nasib baik kau x apa2 n ajis pon xde skali .. mesti sedih dah laa laki jauh huhu ..
anyway thanks for the tips .. aku mmg standby stereng lock tu kat sebelah senang aku nak libas (cewahhh) ..
owhh aku kalau drive sensorang handbag / bag laptop aku letak dlm bonet hahaha .. wallet jek ada kat atas peha ..

Disqus for Dils Stop