Tuesday, September 11, 2012

Alone then not alone

Husband gone back on Sunday. Sedih sekejab for obvs reason. 

Hari ni plak the new maid sudah sampai. Sebab itu lah aku boleh berbelog. Haha.. kalau tidak tak senang  duduk. It feels awkward to have a new person the house. Dah biasa sensorang dengan kekucing, takleh berbogel-bogel laie y'all... 

But it is a huge relief to have someone to help me clean the house and with the baby.  I found that if I duduk jalan lebih sikit my stitches macam sakit. So tak best la kan. So rumah memang macam tongkang pecah. Maid baru ni sampai siap tanye "akak baru pindah ke" . Aku dah 2 tahun lebih kut duduk rumah ni woiii... nampak benar penyepahnye dan tak reti mengemas. Hahaha. 

Ni maid ni sampai-sampai tak menyempat duk mengemas. Husband cakap, hari ni ye la rajin. Cuba next week. Husband I negatip sungguhh.. I also pon takdela nak kasik die kerja keras hari2. As long as the house looks presentable and most important baby aku ade orang jaga. In the mean time, I will take care of the baby dulu la. Kasik die settle in dulu. 

Alamak... nampak Ajis bukak mata. (ohh.. My boy name is Aziz, but panggey Ajis macam orang tua. Rupa cam orang tua pon, sentiasa sangat dahi tu kerut2 macam bapaknye). Die tengah duk layan perasaan dalam buai. I letak die berbuai siang2 sebab baru la bole lama sikit. Tadek la lama benar . Jarang la nak lebih 3 jam. Bile dah terbangun sebab lapar tu, akan scream his lung out jugak. But tadekla I have to be at his side, duk tepuk2 die sentiasa bile die terkejut or terbangun kejab. 

Malam ni problem. Mungkin problem sebab berbuai ke... tapi malam I adamant to not let him in buai. So sacrifice la mama die punye beauty sleep. He sleep 3 hour at most. Then lepas tu wake up every 1 hour. Itu pon kenkadang, he woke up and will only sleep 4 hours later! Fuhhh.. I never realized how much kesabaran can I have, but I guess being a mother surprise you kan. So I usually get only 2 hours of uninterrupted sleep, with 1 hour here and there during the night and day sometimes. Aku amaze at myself on how I can function. 

I foresee lots of coffee in my working days. Apelah lagi maid tu duduk mengemas. Kurap memula pemalu, duduk tepi aku je . The kittens ni curious tengok ade orang baru dalam rumah. Ni baru Kurap nak jenjalan balik dalam rumah. 


8 comments:

frH said...

eyh sudah balik sam? alah kesiannye. so next balik bila?


weee dan jugak sudah ada maid .. nnt aku dtg tgk maid, eyh tgk baby ajis hehe. should be next month kot, sbb this month every weekend bz. nnt aku dtg berjemaah dgn mariam.


kucing pn pandai malu dgn maid haha so comellll~

dils said...

Next balik sini bln 12 . Huhuhu..


Ok. This mth pon weekend aku tadek, next month ok la.

Kak Aidah said...

Mak akak cakap kan, baby kalau banyak ragam dalam pantang, nanti habis pantang tentu dia okey. Tidur nyenyaaaak je nanti. Kita pulak jeles dgn dia sebab kena pi kerja sudah. Hehehe.

kasapsky said...

bila lagi ajis nak bermanja dgn mummy dia. Tp awal2 biasala, esok lama2 dah ok...

dils said...

Tu la org cakap tapi saya baru habis pantang ni maseh meragam. Huhu. Takpela. Amik masa sikit lagi kut.

dils said...

Fuhhhh. Semoga kata2mu itu benar. Aminnnn.

♥ Izzy ♥ said...

Cam seram je aku baca ko bangun every hour. Tahniah. Aku belum ada experience. Sbb Hachiko tidur malam macam pengsan. Sampai ke pagi tak sedar apa. Memang aku BELUM ada gangguan tidur hehehe

dils said...

Hihu. Cuba ko bwk lilo and ichii tido dgn ko. Sure dapat sikit pengalaman tu.

Disqus for Dils Stop